۴ سیگنال نزولی بیت کوین که باید به آنها توجه کرد

بیت کوین از اواخر سال ۲۰۲۰ وارد یک روند صعودی پارابولیکی شد و در روزهای اخیر به بالاترین سطح تاریخ خود رسید. اما چهار سیگنال نزولی وجود دارند که احتمالا در ماه های آینده بر قیمت این ارز برتر بازار تاثیر خواهند گذاشت.

بیت کوین در طول سال ۲۰۲۱ شاهد افزایش سریع قیمت بوده و قیمت آن از سطح ۲۹۱۱۲ دلار در سال گذشته دو برابر شده و در روزهای گذشته به بالاترین سطح در ۵۸۳۳۲ رسید. یکی از مهم ترین کاتالیزورهای افزایش قیمت، علاقه نهادهای سرمایه گذاری به بیت کوین و سرمایه گذاری آنها روی این ارز بورده است. از طرفی، راه اندازی دو صندوق قابل معامله (ETF) بیت کوین نیز باعث افزایش احساسات عمومی شده، چون سرمایه گذاران زیادی از این طریق می توانند وارد موقعیت های این ارز پیشرو بازار شوند.

در حالی که این فاندامنتال ها برای چشم انداز بلندمدت بیت کوین بسیار امیدوارکننده هستند، برخی از شاخص ها به نفع روند صعودی فعلی نیستند. البته، این بدان معنا نیست که قیمت لزوما سقوط خواهد کرد، اما آنها نشانه هایی از فروکش کردن این روند هستند.

کاهش حجم معاملات بیت کوین

نمودار هفتگی قیمت بیت کوین نشان می دهد که حجم معاملات از اوج قیمتی ۴۲۰۰۰ در ۴ ژانویه کاهش یافته، اگرچه قیمت این ارز تقریبا ۱۶۰۰۰ دلار از این سطح افزایش داشته است. این اختلاف بین حجم و قیمت معروف به واگرایی در حجم بوده و معمولا نشان می دهد که سرمایه جدید کمی وارد بازار می شود و خرید کاهش می یابد.

سیگنال نزولی
نمودار قیمت و حجم معاملات بیت کوین

واگرایی در حجم گاهی اوقات به این معنی است که خریداران قبل از خرید بیشتر به دارندگان نگاه می کنند یا منتظر اطمینان بیشتر در بازار هستند. در چنین مواقعی، قیمت وارد یک منطقه محدود می شود و نوسانات آن کاهش می یابد.

واگرایی شاخص قدرت نسبی (RSI)

حجم معاملات تنها شاخصی نیست که واگرایی زیاد را در نمودار معاملات بیت کوین نشان می دهد. در شاخص قدرت نسبی هفتگی نیز یک واگرایی مشاهده می شود. این شاخص با محاسبه متوسط کاهش ها و افزایش های ۱۴ روزه ، مشخص می کند که چه زمانی یک دارایی در وضعیت اشباع خرید ( احتمال سقوط)  و چه موقع در وضعیت اشباع فروش (احتمال افزایش) قرار دارد. این شاخص بین صفر تا صد نوسان می کند. به عنوان یک قاعده کلی، بالای عدد ۷۰  اشباع خرید و زیر عدد ۳۰ اشباع فروش در نظر گرفته می شود.

بیت کوین
نمودار قیمت و شاخص قدرت نسبی بیت کوین

در حال حاضر، این شاخص در نمودار هفتگی عدد ۷۳ را نشان می دهد که بیانگر وضعیت اشباع خرید دارایی و  اصلاح قیمت است. در حالی که واگرایی های شاخص قدرت نسبی معمولا  برای مشخص کردن تغییر روند احتمالی مطمئن تر از واگرایی های حجم معاملات هستند، اما گاهی اوقات اشتباه می کنند (به ویژه در بازارهای طمع محور که در آن سرمایه گذاران با شور و هیجان وارد موقعیت های خرید می شوند).

شکاف ۲۷۴۰ دلاری CME

شکاف CME بیت کوین، شکافی است که در نمودار معاملات آتی بیت کوین CME ظاهر می شود. معاملات بیت کوین به صورت ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته در صرافی های بزرگ ارز رمزنگاری انجام می شوند، اما در آخر هفته این معاملات در CME انجام نمی شوند. چون بازار سهام آمریکا در روزهای شنبه و یک شنبه تعطیل است و از دوشنبه تا جمعه در ساعت ۴ بعدازظهر به وقت منطقه شرقی (۳۰ دقیقه بامداد به وقت تهران) بسته می شود. به همین دلیل در هنگام از سرگیری معاملات در CME، شکاف یا فضای خالی در نمودار بوجود می آید.

شکاف CME
شکاف CME بیت کوین

قیمت ها در نمودار معاملات آتی بیت کوین در طول ساعت های توقف معاملات در بازار سنتی، ثابت هستند. بنابراین، اگر قیمت  بیت کوین در زمان بسته شدن CME در سطح ۵۰۰۰۰ دلار باشد، در زمان بازگشایی این صرافی قیمت روی همین سطح خواهد بود. با توجه به این که قراردادهای آتی بیت کوین قیمت این ارز را دنبال می کنند، با بازگشایی CME ناگهان یک اختلاف قیمتی با قیمت بازار ارز رمزنگاری مشاهده می شود. اگر قیمت در آخر هفته تغییرات قابل توجهی داشته باشد، شکاف های بزرگی در نمودار CME ایجاد خواهند شد.

در تاریخ ۲۵ دسامبر سال ۲۰۲۰، بورس اوراق بهادار آمریکا برای کریسمس تعطیل و در تاریخ ۲۸ دسامبر بازگشایی شد. در طول این مدت، قیمت بیت کوین از سطح ۲۳۷۹۵ دلار به سطح ۲۶۳۵۳ دلار افزایش یافت و باعث ایجاد شکاف ۲۷۴۰ دلاری در نمودار معاملات آتی بیت کوین CME شد. این شکاف از آن زمان تاکنون پر نشده است.

اهمیت شکاف های CME

چرا این شکاف ها خیلی مهم هستند؟ شکاف های CME (بدون دلیل اثبات شده) مانند آهن ربا عمل می کنند و از نظر آماری تمایل زیادی به پر کردن دارند؛ به این معنی که قیمت معمولا به سطح اولیه خود برمی گردد که در این حالت سطح ۲۳۷۹۵ دلار خواهد بود. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۱۹ انجام شده، معمولا بیش از ۹۵ درصد این شکاف ها پر می شوند.

اگرچه این نشان می دهد که قیمت احتمالا تا سطح های پایین منطقه ۲۰۰۰۰ دلار کاهش خواهد یافت، لازم به ذکر است که سه شکاف دیگر (از جمله یکی در سطح ۹۶۵۵ دلار) در نمودار CME وجود دارند که هنوز پر نشده اند.

به ماه مارس نزدیک می شویم

همیشه بیت کوین در ماه مارس بدترین عملکرد را داشته و متوسط کاهش آن از سال ۲۰۱۷ (زمانی که بازار شروع به رشد کرد) ۱۴.۷۲۵ درصد بوده است. بعد از این ماه، بیت کوین در ماه سپتامبر نیزبا متوسط کاهش ۹.۰۵ درصد بدترین عملکرد را به ثبت رسانده است.

مارس

در حالی که عملکرد گذشته نتایج آینده را تضمین نمی کند، اما شواهد تاریخی تغییرات قابل پیش بینی در احساسات بازار بیت کوین را نشان می دهند. این رفتار را می توان به سال مالیاتی آمریکا در ۱۵ آوریل و معامله گرانی نسبت داد که بیت کوین های خود را برای پرداخت صورتحساب مالیاتی خود می فروشند.

منبع: وب سایت کوین سرا

نظرات کاربران